28.oktober 1999

 

FISKERNE OG FISKEHYTTERNE UD AF ÅBASSINET

 

På byrådsmødets lukkede dagsorden den 26. oktober fremlagde forvaltningen en dispositionsplan for arealerne syd for Køge Havn.

Et af delområderne i dispositionsplanen er Åbassinet. Som alle ved er sydsiden af bassinet beboet af erhvervsfiskere, lystfiskere og andre, som for en dels vedkommende har færdedes i området i generationer. En yngre dame fortalte mig, at hun som lille dagligt færdedes i området sammen med sin far. Hun kommer der stadig. Da jeg fortalte hende at vi nok inden for nær fremtid måtte sige farvel til området, i det kommunen havde planer om at rive det hele ned, begyndte tårerne at trænge frem af øjenkrogene.

Tilbage til det lukkede møde.

Dispositionsplanen levner ingen plads til områdets nuværende "beboere", i det fiskerne skal flytte til den gamle Collstrup-grund og de over 100 år gamle fiskerhytter bliver jævnet med jorden. l stedet vil kommunen lave en stor græsplæne fra den nuværende Vestre Havnevej og ned til vandet.

Planen er god; men prisen er - efter min mening - alt for høj.

Da der er tale om et punkt fra den lukke dagsorden, er der grænser for hvad jeg kan oplyse, men jeg har lov til at give udtryk for hvordan jeg selv udtrykte mig på mødet. Når man som den eneste er imod at de gamle fiskerhytter rives ned, må det være klart for enhver hvor lille betydning mine synspunkter fik i den fremlagte dispositionsplan.

 

Jeg betragter fiskerhytterne som unikke og en stor turistattraktion samt et fristed for dem der dagligt færdes der. Jeg hører folk sige: " Jamen jeg har set at der sidder nogle og drikker bajer på bænkene ud til Åbassinet. Jeg svarer altid: "Og hvad så". Så vidt jeg ved har der aldrig være ballade dernede. Området er fri for narkomaner. Det der for mig er vigtigt er at vi i Køge har et

område som i dag er unikt, en turistattraktion som med bybevaringsbrillerne på, er ganske enestående.

"Husene trænger til vedligeholdelse". Dem der siger dette har ret; men med en 3 måneders opsigelse hængende over hovedet, er der grænser for hvor store investeringer lejerne tør binde af med.

Køge er med sit torv enestående vedligeholdt. løft blikket og betragt de gamle, velholdte bygninger. Køge Kommune nåede at redde torvet mens tid var.

Midt i år 2000 vil lokalplanen blive sendt til høring. Jeg kan kun opfordre de personer og foreninger, der - som jeg - ønsker at bevare fiskerhytterne, om at protestere meget høj, så de er sikre på at blive hørt. Ellers vil fiskerhytterne være jævnet med jorden i år 2001.

Med hensyn til erhvervsfiskerne kan jeg forstå, at de fleste er tilfredse med at blive flyttet over på Collstrup-grunden, men for nogle vil der være problemer. Disse problemer skalløses. Det skal ikke være et kommunalt skabt problem, der kan komme til at skade erhvervsfiskerne.

Jeg har bedt forvaltningen om at udfærdige en skitse over området, hvor fiskerhusene er bevaret. Når alt kommer til alt, så fylder disse kun en mindre del af området, og det vil være nemmere for alle at vurdere hvor stor betydning det har på lokalplanen at bevare disse intakte.

Skal man overhovedet gøre sig nogle forhåbninger - om at bevare fiskerhytterne, må de - med en mindst 10 års opsigelsesfrist- renoveres (nye tage hvor tiltrængt, males og almindelig oprydning), dog uden at de mister deres særpræg. Der skal åbnes mulighed for, at kommunen kan lave en stig langs med vandet. Når fiskerne fraflytter området, vil der være et stort stykke åbent med direkte adgang til vandet

Jeg er sikker på, at mange er enig med mig i, at fiskerhytterne skal bevares. Husk at protestere, når lokalplanen for området kommer "på gaden".

Peter Moris

Medlem af Køge Byråd for Venstre