Artikel fra Dagbladet (Erik Nielsen)

Borgermøde kunne fylde Rådhushallen

Debat borgere og politikere imellem om havneplaner

Åbassinet repræsenterer både et stykke endnu levende maritim erhvervskultur i et ægte kulturmiljø med en lang kontinuitet. Hertil kommer, at stedet og miljøet synes at være grundlæggende rodfæstet i Køge bys og havns historiske udvikling. Det udtalte formanden for Kulturmiljørådet i Roskilde Amt, da der i går var borgermøde om planerne syd for Køge Havn.

Pladserne blev fyldt op fra indgangen og nedefter. Allerinderst i Rådhushallen var der stadig ledige siddepladser, men en stor del, der kom lidt sent til borgermødet, der begyndte klokken 19, valgte løsningen med at stå op nær indgangen.

Cirka 200 køgensere indtog i aftes på den måde Køge Rådhus både for at blive informeret om de kommunale planer og efterfølgende debattere med et udvidet økonomiudvalg. Udvalget var i dagens anledning udvidet med den konservative Majken Olsen, så alle partier og lister fra byrådet dermed var repræsenteret i går aftes.

Økonomiudvalget består af borgmester Willi Eliasen (S), Børge Møller (V), Frank Mathiassen (I), Torben Hansen (S) samt Bente Nielsen (SF).

Inden debatten gik i gang fik Åbassinets Venner også mulighed for at fremlægge deres syn på og løsning af et fremtidigt miljø ved Åbassinet. Den går ud på at bevare miljøet som det er nu, men gøre de eksisterende stier ned til og langs med Åhavnen mere synlige.

Efter en kort pause, hvor kommunen var den glade giver af øl og vand til alle fremmødte, begyndte debatten så småt. Den kom vidt omkring, og i den sammenhæng var det ikke kun Åbassinet, der blev vendt. Flere borgere, der bor på Strandvejen fokuserede på, at trafikken her efterhånden er så massiv, at man må gøre noget for at afhjælpe problemet.

Og det var i går som om, at Køges politikere hellere ville diskutere denne indgangsvinkel end tage hul på debatten om Åbassinets fremtid. Det var stort set kun Køges borgmester, der tog debatten op med Åbassinets Venner. Og det foregik i en til tider uforsonlig tone fra borgmesterens side. Det mente flere tilhørere blandt andet en ung køgenser, der i dag bor og studerer i Odense.

- Selvom man er uenig, kan man godt svare på en høflig og konstruktiv måde hr. borgmester, sagde Kim Andersson efter at have siddet og undret sig over måden debatten foregik på.

Et spørgsmål blev dog besvaret fra flere sider efter, at det var stillet tre fire gang. Det var fiskernes lokale formand i Køge, Finn Jensen, der lagde ud med spørgsmålet om, hvem der skal finansiere en flytning af fiskerne fra Åbassinet?

- Vi kommer ikke og forærer noget væk. Køge Kommune skal ikke bygge noget og forære til fiskerne, sagde borgmester Willi Eliasen.

Denne holdning var der enighed om i det politiske panel, men både SF’s Bente Nielsen og den konservative Majken Olsen ville dog gerne være med til at kigge på en rimelig fordeling af omkostningerne fiskere og kommune imellem.

Det var først til sidst, at de andre politikere gik ind og samlede trådene fra mødet op. Alle stod fast på udgangspunktet, som de var kommet til mødet med. Nemlig at tage udgangspunkt i arbejdsgruppens forslag 2A, der vil rydde Åbredden og bygge nogle nye skure til få fiskere. Socialdemokraterne i Køge (minus borgmesteren) har dog endnu ikke lagt sig fast på noget konkret. Venstres Børge Møller havde denne kommentar.

- Jeg må jo sige, at det er en alvorlig sag, når man rejser sig fra Kulturmiljørådet i Roskilde Amt, men jeg må sige, at jeg mener, at der er en mening med de ting, vi har i sinde at sætte i værk.

Denne udtalelse kom på baggrund af Kulturmiljørrådet for Roskilde Amt på sit møde sidste mandag behandlede en henvendelse fra Åbassinets Venner i Køge. Brevet med udtalelsen, som er sendt til Køge Kommune, læste formanden for rådet, Alan Hjort Rasmussen, op af i går.

Rådet giver i brevet sin uforbeholdne støtte til at bevare Åbassinet og landområdet vest for Vestre Havnevej uforandret, som det helstøbte kulturmiljø, det i dag repræsenterer, som det formuleres.

- Det er et spørgsmål om trivsel for mennesker og ikke blot om at rive bygninger ned og bygge nye. Er miljøet først ødelagt, så kommer det aldrig tilbage, sagde Alan Hjort Rasmussen som kommentar til udtalelsen.

Kulturmiljørådet har fungeret i halvandet år i Roskilde Amt efter en lov, der trådte i kraft i 1998. Meningen med de regionale råd er, at de skal inddrages i beslutninger om fredning af bygninger, natur og byplanlægning.

I Roskilde Amts Kulturmiljørråd er ud over formanden, der er ved fjordmuseet i Jyllinge, følgende medlemmer repræsenteret: Flemming Damgaard Larsen (V) fra Roskilde Amt, Jørgen Olsen fra kommuneforeningen, Asger Ravnskov fra Landsforeningen for bygninger og arkitektur, Bent Gottfredsen fra Danmarks Naturfredningsforening, Ellen Tange fra Køge Skitsesamling, Michael Andersen fra Roskilde Museum, Gunnar Solvang fra Køge Museum samt Bjarne Grønnaw fra Nationalmuseet.