Dagbladets referat af møde mellem dele af byrådet og fiskerne

En følelsesladet fiskerdebat

Ingen løfter fra byrådspolitikerne - men erkendelse af et ansvar

Luften var tung af cigaretrøg og indestængte dårlige vibrationer, da fiskerne holdt opklarings- og forklaringsmøde om deres fremtid i forhold til deres erhverv i Køge. Syv politikere, den teknisk direktør samt en foredragsholder om dispositionsplanen fra teknisk forvaltning var mødt op fra kommunalt hold. Fiskernes organisation var også mødt med to repræsentanter.

De syv kommunalpolitikere, der var mødt, var Frank Mathiassen (I), Børge Møller (V), Peter Morris (V), Bente Nielsen (SF), Torben Jørgensen (SF), Torben Hansen (S) og John Danielsen (DF).

- Jeg er glad for at se, at alle her i aften er så realistiske, at de har indset, at man ikke får lov til at blive ved Åbassinet. Det løb er kørt, sagde socialdemokraternes gruppeformand i Køge Byråd, Torben Hansen, der sammen med alle de andre fremmødte byrådskolleger gang på gang opfordrede fiskerne til at tage aktiv del i den kommende beslutningsproces om selve flytningen.

- Der blev godt nok ikke givet nogen løfter, men politikerne vedkendte sig dog et ansvar til at finde en løsning, sagde konsulent i Danmarks Fiskeriforening, Michael Andersen, umiddelbart efter mødet.

Han kom en anelse for sent til mødet sammen med formanden for Danmarks Fiskeriforenings Kreds Øst, Peter Frost, på grund et forsinket fly. De var dog med under hele debatten, hvor Peter Frost agerede ordstyrer.

Fiskerne følger nu de mange politiske opfordringer og vælger i aften tre repræsentanter, der kan gå ind i en arbejdsgruppe for at løse problemerne i fællesskab. Det blev det eneste konkrete, der kom ud af aftenmødet i går.

Frank Mathiassen, der er formand for havneudvalget i Køge, mente i går ikke, at planerne kunne komme som nogen overraskelse for fiskerne.

- Det er mange år siden kommunen investerede i området, og det har på intet tidspunkt været nogen hemmelighed, at der var nogle planer med det køb. Derfor synes jeg, at I fiskere må erkende, at I ikke kan blive her og så gå ind i arbejdet med at finde den bedste og mest brugbare løsning på en flytning, sagde han blandt andet.

Men hvor skal fiskerne så flyttes hen, var det direkte modspørgsmål.

- Vi har grebet det her helt rigtigt an. Vi er her i aften for at få en dialog om jeres problemer. Hvis vi var kommet med en mere konkret løsning på jeres flytning fra første færd, er jeg sikker på vi var blevet angrebet kraftigt for det. Nu kan I selv være med til at bestemme, og det opfordrer jeg jer til, sagde Venstres gruppeformand i Køge Byråd Børge Møller til fiskerne i den henseende.

Desuden lagde han vægt på, at der blev gået positivt ind i bestræbelserne på at finde en løsning.

Politikernes opfordring til at gå ind i en arbejdsgruppe med en positiv indstilling, så i går aftes i første omgang ud til at prelle af på mange. Der kom mange krasse bemærkninger til et kommende samarbejde med kommunen. Fiskerne er bange for, at dagsordenen ligger fast på forhånd lige meget, hvad de siger. Og det kom da også frem i går aftes, at planen er at rydde første etape - det vil sige Carlsensvej - i første kvartal af 2001 samt begynde med rydningen af anden etape i tredje kvartal af 2001.

- Hvordan skal vi kunne gå positivt ind i forhandliger, hvor beslutningerne allerede er truffet. Selvom I kalder det en dispositionsplan, så er planen uhyggeligt konkret, sagde fisker Finn Jensen, der var initiativtageren til mødet i aftes.

Havneudvalgets formand sagde i den sammenhæng.

- Vi har tankerne om at flytte jer til Collstrupgrunden, men har I et bedre forslag, så er I da velkomne til at komme med det.

Finn Jensen ville så gerne vide om der var andre arealer som kommunen kunne pege på. Et areal som Stevedore havde stillet til rådighed blev der peget på, men det blev straks afvist af fiskerne som et alt for lille område til at huse deres erhverv. Derfor er det eneste område, der i øjeblikket kan arbejdes videre med at flytte fiskerne til Collstrup-grunden bag ved havnekontoret i Køge.

En grund som man ved er forurenet. Der er dog ingen konkrete undersøgelser, der viser hvor omfattende forureningen er, og hvad man i givet fald kan gøre for at gøre den egnet til et erhverv som fiskeriet, der arbejder med fødevarer.

- Jeg synes det er helt utilstedeligt at flytte et erhverv uden at anvise præcist, hvad det er, der skal ske og hvordan. Det eneste man ved lige nu er at erhvervet skal flyttes. Det er en beslutning, der er truffet, og man kan vel i og for sig tale om en ekspropriation i den sammenhæng. Og politikerne her i Køge må også huske på at Køge Havn er én af de vigtigste fiskerihavne på Sjælland, sagde Michael Andersen fra Danmarks Fiskeriforening.

Til den svada havde Dansk Folkepartis fremmødte politiker, John Danielsen, der har været meget aktiv i læserbrevsdebatten om Åbassinet, dette svar.

- Der kan på intet tidspunkt være tale om en ekspropriation, da Køge Kommune ejer området. Fiskerne bor der på lejebasis. Men selvfølgelig kan vi ikke bare flytte fiskerne uden, at der er et alternativ. Men i den sammenhæng vil jeg også opfordre fiskerne til at deltage i arbejdet med at finde en brugbar løsning.

SF’s Bente Nielsen ville også gerne have ordet efter denne kommentar i det fremskredne møde.

- Jeg har lyttet opmærksomt til, hvad der er blevet sagt i aften. Men jeg har ligesom ikke set eller hørt, at fiskerne selv er kommet med nogle forslag. Jeg kommer fra et såkaldt miljøparti og vil ikke være med til at flytte jer over på en forurenet grund. Hvis det er tilfældet, så må jeg stå af. Men I må også selv gå ind i det her på en positiv måde. Ellers går vi alle sammen ud af det her med et drag over nakken, og det ville jeg være meget ked af, sagde Bente Nielsen, hvorefter Børge Møller fra den anden politiske fløj i byrådet bakkede hende op:

- Jeg synes ikke det er særligt klogt, hvis vi hver især graver os ned i skyttegrave. Det kan ingen være tjent med, og der bliver helt sikkert ikke et godt resultat ud af det. Og selvfølgelig vil I blive hørt. Men I må også tage de store briller på. Prøv at se på, hvad det er, vi er i gang med. Et projekt, der kan blive til glæde for mange mennesker.

Michael Andersen fra Danmarks Fiskeriforening var ikke imponeret over de politiske udmeldinger.

- Jeg mener stadigvæk, at aben sidder ved kommunen. Fiskerne kan ikke bruge flagrende udmeldinger til så meget. Man må jo ligesom have nogle rammer at arbejde ud fra for fremtiden. Kommunen har en forpligtigelse her, sagde han.

Fisker Finn Jensen forklarede så forsamlingen, at et kommende område skal give fiskerne langt mere plads end de har i dag, da forholdene som de er nu er trange.

Den forklaring greb Frank Mathiassen straks den var sagt.

- Se det er jo en god udmelding at få. Fiskerne kan få al den plads, der er brug for ved at flytte over på Collstrup-grunden, sagde han.

Peter Morris fra Venstre forsøgte at forklare sin stillingtagen til spørgsmålet. Han har på den ene side stemt for dispositionsplanen, men har på den anden side nedgjort projektet med flytning af fiskerne fra Åbassinet i pressen.

- Jeg siger ikke jeg kan gøre det, men jeg vil gøre et forsøg på at bevare området for fiskerne. Det er unikt. Der skal renses op her og der, men området må ikke miste sit særpræg, sagde han.