Artikel fra Dagbladet (Erik Nielsen)

Åbassin undersøges for forurening

Model for brugernes fremtid lægges frem i Byrådet på tirsdag

En undersøgelse af forureningsgraden af bredden ned til Åbassinet ved Vestre Havnevej sættes nu i værk. Økonomiudvalget holdt i går et forlænget møde om de resultater en arbejdsgruppe er nået frem til. Fritidsfiskerne og smeden er ikke en del af den løsning som lægges frem for Byrådet på tirsdag.

Økonomiudvalgets møde i går trak ud. Emnet, der trak mødet i langdrag var ikke uventet en diskussion om Åbassinets fremtid. Og diskussionen vil sikkert fortsætte på Byrådsmødet, hvor fremtidsplanerne for Åbassinet bliver fremlagt. Det var da heller ikke et helt enigt udvalg, der i går sendte en indstilling videre.

- Jeg synes, der bliver ryddet for stort et område i det oplæg, der ligger på bordet nu. Men jeg bemærker mig, at alle har flyttet sig i denne sag, så jeg tror, vi kan finde frem til et kompromis, siger den socialdemokratiske gruppeformand, Torben Hansen, der var den eneste af økonomiudvalgets fem medlemmer, der tog forbehold for det forslag, som ligger på bordet nu.

De resterende medlemmer borgmester Willi Eliasen (S), Frank Mathiassen (I), Børge Møller (V) og Bente Nielsen (SF) kunne gå ind for den model, der bliver lagt frem.

- Lige meget hvad vi gør, så vil der være nogen, der er utilfredse. Og som det ser ud nu, er der ikke nogen sympati for, at fritidsfiskerne får lov til at blive på bredden, siger borgmester Willi Eliasen, der i den sammenhæng også påpeger, at man i går blev enige om, at man i fremtiden skal betale det samme for at have en båd liggende Åbassinet, som man giver for at ligge i lystbådehavnen:

- Der skal stadigvæk være broer, men vi skal se på de måder, der bliver krævet penge ind på.

Der er ikke noget, som er fastlagt endnu - man kan stadigvæk kombinere alle de forslag, som ligger på bordet. Økonomiudvalget har taget stilling til, hvordan de synes, det vil være mest hensigtsmæssigt. I oplægget er smeden ikke med.

- Smedens hytte er blevet som en slags katedral i denne sammenhæng. En hellig ting, der ikke må røres. Men hvis smeden får lov til at beholde muligheden for at bruge beddingen til at hale både på land, så kan jeg ikke se, at hans værksted ikke kan ligge et andet sted, siger Køges borgmester, der sammenligner det med, at en smed skal reparere en mejetærsker, som er gået i stykker i marken:

- Det er jo ikke nødvendigt at have et værksted på hver enkelt mark.

Køge Bådelaug "Snekken" har ikke noget at frygte. De får lov til at blive ifølge oplægget. Og så så man gerne, at der bliver bygget nogle nye hytter til de erhvervsfiskere, som får lov til at blive. Der er - som DAGBLADET beskrev i sidste uge - lagt op til, at otte fiskere kan se frem til en fremtid ved Åbassinet.

Byrådet ser på sagen tirsdag.