Dagbladet 2000

Oplysning mere end forhandling

Fiskerne føler ikke kommunen er åben overfor alternative løsninger

- Man kan ikke sige, vi har forhandlet noget som helst med henblik på et kompromis. Indtil videre har der kun været fremlagt oplysninger, hvor vi er kommet med alt det nye. Kommunen har ikke anvist alternativer, siger formanden for de lokale fiskere, Finn Jensen, om arbejdet i den arbejdsgruppe, der er nedsat med henblik på at finde en holdbar model for fiskerierhvervet i Køge for fremtiden.

I eftermiddag skal der holdes endnu et møde. Denne gang er det kun fiskerne og ikke andre repræsentanter fra Åbassinet, der deltager. Finn Jensen håber, at der kommer hul på bylden med henblik på at arbejde sig frem til en løsning.

- Jeg har ikke store forhåbninger til, at vi overhovedet kommer videre i arbejdet. Det lader jo til, at kommunen har lagt sig fast på én løsning. Nu er vi kommet med tre alternativer, siger Finn Jensen.

De tre alternativer opererer de to stadig med en model ved Åbassinet, mens det sidste forslår en flytning af erhvervsområdet i forbindelse med en udbygning af havnen ved Søndre Strand.

- Det vil helt klart være det bedste i det lange løb, men jo også det dyreste. Vi har dog også henvist til i den sammenhæng, at man kan få store tilskud gennem EU til den form for byggeri, siger Finn Jensen, der godt er klar over, at der i dispositionsforslaget for Køge Havn er planer om at lave ferieboliger på Søndre Strand.

- Det ved jeg godt, men det er jo kun et dispositionsforslag kommunen har fremlagt. Det er jo derfor vi sidder i en arbejdsgruppe.

De to andre forslag går ud på at blive på området under forudsætning af, at der bliver ryddet op og moderniseret, hvor det er på sin plads - samtidig med, at der etableres en sti langs med vandet.

Men et af de to forslag, hvor fiskerne får lov til at blive i området frigiver alligevel en del plads. Det går ud på, at fiskerne får området ved Åbassinet fra Fiskerhytten og hen til klapbroen på Carlsensvej stillet til rådighed som det område, de skal være på i fremtiden. Det frigiver plads på den modsatte side af fiskerhytten, og på den anden side Vestre Havnevej.

Man kan i denne løsning indarbejde, at containere til opmagasinering af net, der ikke bruges i længere tid, kan placere på Collstrup grunden. Det har fiskerne ikke noget imod. Det de har noget imod er, at de skal have grunden som en del af deres arbejdsplads.

I store perioder bruger fiskerne deres område til at ordne garn gennem hele dage. Og da man ved det første møde i den kommunale arbejdsgruppen, der skal finde frem til en løsning, fik at vide, at man ikke bygge på Collstrup grunden med overnatning for øje, kan fiskerne ikke forstå, at de må arbejde der.

- Der er i kommunal tankegang åbenbart forskel på at opholde sig otte timer i et område, når man sover i forhold til, når man arbejder. Men det er der jo ikke. Det, den oplysning siger mig, er, at der ikke må opholde sig mennesker i området i lange perioder, siger Finn Jensen, der kun mener, at grunden ved Collstrup kan bruges til parkering af biler eller opmagasinering af ting:

- Hvis man ikke må sove der, så må man da heller ikke arbejde i området.

Er kommunen parat til at rense grunden for den eksisterende forurening, så er fiskerne også villige til at flytte fra Åbassinet og derover.

- Hvis de kunne sige til os, at der ikke er nogen problemer med at opholde sig der, ville det være en helt anden snak, men det kan de jo ikke. Derfor tror vi selv på en løsning i forbindelse med Åbredden, siger Finn Jensen, der selv tror, at forslaget med at give fiskerne råderet over området fra Fiskerhytten og hen til klapbroen på Carlsensvej er den mest spiselige for kommunen.

Den giver både mulighed for at fiskerne bliver i området samtidig med, at der åbnes op ned mod bassinet. Begge parter får noget ud af den model.

- Kommunen får en offentlig sti og vi har et sted at være, konkluderer den Finn Jensen, der for nyligt på den lokale fiskeriforenings generalforsamling blev valgt som formand.