Artikel i Dagbladet

Køges fiskere vil have ren besked

Politikerne må spille ud med konkrete forslag til flytning

De 18 erhvervsfiskere i Køge lever i øjeblikket i uvished om fremtiden. Hvem skal betale for en eventuel flytning af deres redskabshuse og -skure? Hvor skal de flyttes hen, og bliver dagligdagen derved for besværlig? Er politikerne ude på at gøre det af med et helt erhverv? Nu kræver de ren besked!

Åbassinet og fiskernes fremtid i området har været på dagsordenen blandt fiskerne gennem et godt stykke tid. Den samme dagsorden har ikke været særligt højt prioriteret hos de kommunale politikere, mener fiskerne - der frygter for, at politikerne vil sænke et helt erhverv med deres store ambitioner for et steriliseret havnemiljø på byens vegne.

- Det er da kun fordi den gamle garde af politikere, der ikke stiller op ved næste valg, ønsker at skabe et monument for sig selv. Willi Eliasen, Frank Mathiassen og Børge Møller vil med al magt have det her gennemført, inden de går af, siger den 57-årige fisker Finn Jensen og pointerer, at det vil han gerne citeres for.

Fiskerne er godt klare over, at området ved Åbassinet i andres øjne kan virke rodet. En ren klondike, som Finn Jensen selv benævner det på et tidspunkt, da DAGBLADET besøger området og dets brugere for en snak om de store og gennemgribende planer for Køge Havn.

- Alle er da interesserede i at få ryddet op og gjort noget ved det hele. Men der er ingen her, der så meget som vil bruge en bukket femøre på noget, som vi ikke ved, hvad der skal ske med. Og det har vi jo ikke vidst i en årrække, siger Finn Jensen, og uddyber forklaringen om områdets udseende med, at det bliver brugt som arbejdsplads.

Han har tre små redskabsskure til sit fiskegrej. Nogle har stillet containere op i forbindelse med deres skure. Det er fordi, der ofte er blevet stjålet garn og grej for titusinder af kroner. En metalcontainer er i den sammenhæng det eneste uindbudte gæster ikke kan entre på kort tid.

- Vi har jo garn for mange hundrede tusinde kroner liggende hernede. Det vil vi selvfølgelig gerne passe på - ligesom alle andre mennesker vil passe på sine ejendele, forklarer Børge Hansen, der er én af Finn Jensens fiskerkolleger.

Han er desuden formand for Fiskerhytten på Vestre Havnevej 5A, som vi efter en stund rundt blandt Åhavnens små bebyggelser søger ly i for den bidende novemberkulde. Denne tirsdag eftermiddag sidder der cirka ti fiskere i arbejdstøj ved et bord ovre ved vinduet med udsigt ned til vandet.

Ingen har specielt lyst til at flytte over på den grund som politikerne indtil videre har talt om som fiskeskurenes fremtidige plads. Der har været tale om Colstrup-grunden bag ved havnekontoret.

- Junckers blev jo også tilbudt at købe den grund på et tidspunkt. De ville ikke have den, fordi den er forurenet. Skulle vi så flytte over på en forurenet grund, siger Børge Hansen, og lægger til, at de jo også skal have noget at flytte ind i.

Tre ting skal være 100 procent på plads, før der overhovedet kan blive tale om en flytning. For det første skal grunden renses for forurening, for det andet skal der være den plads, som fiskerne behøver og sidst men ikke mindst, skal det ske uden omkostninger for fiskerne. Ingen er nemlig i tvivl om, at sådan en flytning vil være meget dyr.

De peger desuden på at bundgarnsfiskeren, Herluf Rasmussen, ikke vil kunne trække sine pæle på land ved en havnekaj. Han har ligesom alle andre bundgarnsfiskere brug for en skrånende bred for at kunne bruge sit spil. Og det skal han have stillet til rådighed ifølge saltvandsfiskerilovens paragraf 20. Ligesom de andre fiskere jævnfør denne lov heller ikke må tilbydes ringere forhold end dem de har nu.

Begge fiskere kan tydeligt huske, da borgmester Willi Eliasen besøgte Fiskerhytten lige inden sidste kommunalvalg.

- Han sad lige derovre og hældte vand ud af ørerne, siger Finn Jensen og peger over imod et vinduesbord.

- Han sagde, at selvfølgelig skulle fiskerne blive. Området skulle bare forskønnes og husene ligeså. Og det kunne vi godt blive enige om. Det blev bare hurtigt glemt, hvad han sad der og sagde.

Han stoler ikke på politikernes løfter. Men han nu kræver han ren besked.

- Jeg vil gerne opfordre partierne og de enkelte politikere til at bekende kulør. Når man siger a, må man også sige b, siger Finn Jensen., der er meget overrasket over, at det virker som om, de kommunale politikere ikke ved, hvad den her sag drejer sig om.

- Vi har et erhverv, og det må komme i første række.