Køge: Unik havn på vej til at forsvinde


Jyllands-Posten 22 maj 2001, JP København side 3

 I Køge finder man Danmarks eneste tilbage- værende åhavn ved navn Åbassinet, som er arbejdsplads og fristed for mange borgere. Det lokale museum er stolt af stedet, men kommunen vil jævne det med jorden.

 Af Thomas Frederiksen
 vil fjerne deres gamle havnUnik havn på vej til at forsvinde Fiskekuttere og lystjoller ligger side om side og spejler sig i vandet, og på land står små og halvstore hytter og skure. En enkelt smed sætter sit præg på området, da hans materialer breder sig fra smedjen og ud over græsset tæt på hytten ved siden af.
 Åbassinet i Køge er næsten så langt, man kan komme fra moderne og strømlinet byplanlægning. Det er tydeligvis ikke arkitekter og byplanlæggere, som styrer området og dets udvikling.
 Stedet er Danmarks sidste åhavn og bruges i dag af både erhvervsfiskere, lystfiskere, strandjægere, en smed, bådværft og historisk interesserede Køge-borgere, som holder af at komme i Åbassinet i fritiden.
 "Mange vil sikkert sige, at det ikke er særlig kønt, men der er miljø her, og op imod 300 mennesker bruger det jævnligt," lyder det fra en de daglige brugere.
 Et stykke selvgroet, levende kulturmiljø, som kulturmiljørådet i Roskilde Amt kalder det.

 12.503 underskrifter
 Hvis det går efter Køge Kommunes planer, er det imidlertid snart forbi med den særprægede strækning.
 Til juni skal der vedtages en lokalplan for hele havneområdet, som betyder, at alle bygninger i Åbassinet skal rives ned. De skal erstattes med et grønt areal, som skal være tilknyttet nogle nye rækkehuse i nærheden.
 Det har ført til et væld af protester over for kommunen, og en arbejdsgruppe af lokale borgere har lavet en alternativ lokalplan for området. Samtidig har de samlet 12.503 underskrifter ind til støtte for stedets bevarelse.
JP København har sat seks af de protesterende borgere stævne i Fiskehytten, som ligger i det berørte område. Flere af dem er aktive i Åbassinets venner, som kæmper for at bevare stedet.
 Alle er de fulde af forundring over kommunens planer, og samtidig beskylder de borgmester Willy Eliasen (S) for at ignorere dem. "Det her er et miljø på 200-300 meter, som er opstået gennem flere hundrede år. Hvorfor skal det ødelægges på grund af de nye boliger?" spørger Jens Hauge.
 Han henviser til, at den nu afdøde historiker Palle Lauring i 1960'erne roste Køge for - som den eneste danske by - at have bevaret et åbassin.

 Smadrer et unikt miljø
 Flere af de protesterende borgere kalder området et nationalt klenodie.
 "Det er et fuldstændig unikt miljø, man er i gang med at smadre," lyder det fra Poul Schmidt.
 Borgerne er utilfredse med den måde, borgmester Willy Eliasen har håndteret sagen på.
 "Han har muret sig selv op i et hjørne. Han har en plan, og han ryster ikke det mindste på hånden," siger Niels Rolskov.
 Smeden i Åbassinet, Mogens Andersson, mener, at deres sag er blevet syltet i kommunen.
 "Man vil sikkert hævde, at det har været i en arbejdsgruppe mellem kommunens folk og os. Men man arbejdede ikke hen imod et fælles mål.
 Det eneste, som kom ud af det, var bare en gentagelse af, hvad kommunen mener," siger smeden.
 Åbassinets venner havde blandt andet lavet en alternativ lokalplan, hvor de tager hensyn til kommende nybyggeri. De erkender, at Åbassinet, som kan synes noget faldefærdigt i udseendet, skal friskes op.
 "Området bærer præg af, at folk gennem længere tid har frygtet, at det ville blive revet ned, derfor har man ikke gjort så meget ud af det de seneste år. Det skal da shines op, men det skal ske med nænsom hånd," understreger Johnny Jarndorf.

 Noget selvgroet noget
 Borgmester Willy Eliasen tror ikke, at Åbassinet kan renoveres, så det passer ind i den omfattende byudvikling, som han ønsker i den del af Køge.
 Han forstår ikke, hvorfor nogle ser det som en kulturhistorisk perle på landkortet.
 "Det er nogle elendige bygninger, og det er sådan noget selvgroet noget.
 Hver gang man finder et bræt, slår man det op, så huset bliver lidt større," siger han og understreger, at det gennem flere år har været planen at ændre området markant.
 Derfor købte kommunen Åbassinet af havnen midt i 1990'erne. Han har kun et skuldertræk til overs for, at han skulle have ignoreret protesterne.
 "Det tror da pokker, de siger sådan, når de ikke får ret. Jeg har tonet rent flag hele tiden, og det kan ikke komme bag på nogen, hvad der skal ske," siger han.

 Både kan stadig sejle
 Borgmesteren understreger, at der er fundet andre lejemål i kommunen for de erhvervsdrivende i området, og at bådene stadig kan komme i vandet.
 Men tilbage i Fiskerhytten sidder alligevel en flok frustrerede borgere, som er vidner til, at deres unikke samlingssted snart bliver ødelagt, hvis kommunen endeligt i næste måned siger god for lokalplanen. Om ikke andet kan de glæde sig over, at både Køge Museum og Kulturmiljørådet i Roskilde Amt bakker deres ønsker op.
Men borgmester Willy Eliasen, som formentlig kan samle flertal for lokalplanen, har ikke meget til overs for de to institutioner .
"Alle kneb bruges jo i sådan en sag," konstaterer han.
  thomas.frederiksen@jp.dk


 Køge: Borgmester afviser protest-underskrifter
 Jyllands-Posten 22 maj 2001, JP København side 1

 Køges borgmester Willy Eliasen (S) tager sig ikke af, at over 12.000 har skrevet under på at stoppe kommunens planer om at nedlægge fritids- og arbejdsområdet Åbassinet. Det lokale museum og amtets kulturmiljøråd støtter ellers de protesterende borgere.

 Af Thomas Frederiksen
 Nærmiljø Museum og miljøråd ønsker at stoppe nedrivning af bygninger ved Åbassinet Borgere og borgmester står stejlt over for hinanden i Køge, hvor byrådet er på vej til at nedlægge bygningerne, som ligger ved byens gamle havn Åbassinet som følge af en lokalplan, der skal sikre et nyt boligområde ved havnen.
 De protesterende borgere, som kalder sig Åbassinets Venner, har samlet 12.500 underskrifter til bevarelse af stedet, men det gør ikke indtryk på borgmester Willy Eliasen (S).
 "Folk skriver jo bare under, når de bliver spurgt om det, så det påvirker mig ikke. Skatteborgerne vil jo miste en salgsindtægt og en byudvikling, hvis det skete," siger han.

 Blokerer for udvikling
 Åbassinets venner får ellers opbakning fra både Køge Museum og Kulturmiljørådet i Roskilde Amt.
 De peger på, at Åbassinet har stor kulturhistorisk værdi som Danmarks eneste eksisterende åhavn, og at området er til gavn for mange lokale borgere som et levende fritidssted.
 Borgmesterens kommentar til det er:
 "Ja,ja." Willy Eliasen har svært ved at se det skønne i området.
"Det ser jo ud ad helvedes til, og jeg kan ikke se, at det skal kunne blokere for udvikling af Køge, at der sidder en embedsmand i Roskilde og mener dette," siger han.
 I næste måned skal byrådet i Køge vedtage lokalplanen for området, hvor det endeligt bliver besluttet, om bygningerne ved Åbassinet skal jævnes med jorden.
 thomas.frederiksen@jp.dk